1. Planowanie zakupów
Przed wyjściem na zakupy warto zrobić listę niezbędnych produktów do przygotowania posiłków. Lista zakupów zaoszczędzi czas i pieniądze, ponieważ kupuje się jedynie produkty potrzebne bez zbędnych przypadkowych rzeczy, które mogą się przydać a w rzeczywistości są niewykorzystane i się marnują.
2. Kupowanie produktów świeżych, dobrej jakości
Kupowanie produktów świeżych wydłuża okres ich przydatności do spożycia. Produkty dobre jakościowo dostarczają nam więcej wartości odżywczych. Na jakość produktów spożywczych składa się bezpieczeństwo produktu, jego wartość odżywcza, w tym kaloryczna i dietetyczna. W hurtowni KATOM klienci mają gwarancję satysfakcji i zawsze świeże warzywa i owoce https://hurtowniakatom.pl/
3. Przechowywanie produktów w lodówce
Temperatura w lodówce od 4-8°C pozwala na dłuższe przechowanie produktów spożywczych niż w temperaturze pokojowej. Niższa temperatura spowalnia proces rozkładu związków organicznych i pozwala zachować je w dobrej kondycji przez dłuższy czas.
4. Mrożenie produktów spożywczych w tym sezonowych owoców i warzyw
Dobrym sposobem na przechowanie produktów spożywczych przed ich zmarnowaniem jest ich mrożenie w temperaturze min. -18°C. Jeśli kupiliśmy zbyt dużo owoców sezonowych soczyste truskawki, zebraliśmy dużo borówki prosto z krzewu albo żółtą fasolkę z babcinego ogródka to można poporcjować żywność i przechować w woreczkach w zamrażarce aby zimą cieszyć się ich smakiem.
5. Częste zakupy bez robienia zbędnych zapasów
Częste zakupy to dobra metoda na wykorzystanie na bieżąco produktów spożywczych. Sklepy i hurtownie online takie jak hurtownia KATOM warzyw i owoców dostarczają świeże produkty do domów i firm już następnego dnia od złożenia zamówienia. https://hurtowniakatom.pl/
40% marnowanej żywności w Polsce nie pochodzi z gospodarstw domowych! Jeśli jesteś właścicielem restauracji również masz wpływ na tę liczbę- aby ograniczyć ilość wyrzucanego jedzenia i oszczędzić pieniądze, zamawiaj mniejsze ilości warzyw i owoców. Nie rób zapasów żywności, których możesz nie wykorzystać na czas. W hurtowni KATOM zamówisz takie ilości jakie potrzebujesz, bez zbędnych nadwyżek i to z dostawą pod same drzwi https://hurtowniakatom.pl/
Źródła:
- Libudzisz Z. i wsp. (red.): Mikrobiologia techniczna cz. II, Wydawnictwo PWN, 2008
- D. Kołożyn-Krajewska, Jakość i bezpieczeństwo żywności w sprzedaży bezpośredniej, Opinie i Ekspertyzy OE-231, kwiecień 2015
- M. Trząskowska, “Jak bezpiecznie przechowywać żywność”, Szkoła Główna Gospodarstwa wiejskiego w Warszawie Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Zakład Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, 2011r.
- https://www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowe-odzywianie/jak-przechowywac-zywnosc-w-lodowce/
- https://agataberry.pl/jak-nie-marnowac-zywnosci/
- https://www.prorankingi.pl/blog/jak-przechowywac-produkty-spozywcze-w-zamrazarce/